ALMUNI BALADA, VICTÃRIA / ALMUNI BALADA, M
La cuina de la Sénia és un llibre que parla sobre un aspecte delpatrimoni immaterial que està viu en moltes cases, però que cal cuidar i valorar. La senienca és una cuina que comparteix productes imaneres de fer pròpies de les comarques veïnes de Catalunya, Aragó iValència. Cuina de proximitat i de temporada, de vegades humil i devegades més elaborada, segons demana cada ocasió i segons lespossibilitats econòmiques de cada moment.La tria que inclou és una petita mostra de la riquesa de plats que lidonen entitat. De ben segur que n’hi trobareu a faltar molts, peròesperem que la considereu representativa. Hem mirat d’incloure-hi lamajoria de productes que la nodreixen, així com processos d’elaboració diferents. Hi hem volgut descriure plats dels quals gairebé s’haperdut la memòria, plats de cada dia, plats de festa, plats detemporada, plats aportats per persones procedents d’altres tradicionsculinàries… El receptari, però, no ha estat l’única cosa que ens hainteressat.L’hem volgut complementar amb una introducció on us parlem del paperque en la cuina tradicional ha tingut l’entorn —els horts, el secà,els Ports—; de la importància del rebost en la casa pagesa; dels patis que permetien a cada família menjar carn de tant en tant; de formesde vida i de treball que transmeten coneixements antics. També hi heminclòs la memòria de les fondes que al llarg del segle xx hanconvertit la cuina en el seu mitjà de subsistència i han alegrat elpaladar dels seniencs i dels forasters que ens han visitat. Han fetcuina casolana i han ajudat a mantenir-la i millorar-la, com totesaquelles dones i homes que, a la cuina de cada casa, han gauditoferint als seus les receptes tradicionals. Receptes que de vegadeshan elaborat tal com els han ensenyat i de vegades han variatdemostrant que la cuina està en constant evolució. Aquest llibre és,en aquest sentit, una instantània d’un món, el de la cuina, complex icanviant.