La cuina del Delta de l’Ebre no és només un receptari dels platselaborats encadascuna de les cases de les autores, totes elles membres del’AssociacióLocal de la Dona de la Cava, sinó que és un recull d’alguns dels plats queamb petites variacions i formes es cuinen en tot l’àmbit territorialdelDelta.Tanmateix, aquest treball tan meritori pretén anar més enllà iretratar,alhora, un temps i un lloc concret. Com és sabut, la cuina nos’associaúnicament a uns ingredients —en el cas que ens ocupa abundants,diversos i excel·lents— barrejats i elaborats amb més o menys encert,sinóque, com deia Josep Pla, és "el paisatge posat a la cassola"; i elpaisatge a lavegada esdevé una amalgama de factors naturals modelats itransformatsper l’acció dels pobles. Cadascun dels ingredients emprats té darrereunsistema de producció o de recol·lecció, una manera de fer, unesvivènciescomunes, una història de la gent, de la societat on es produeix.D’aquestamanera, el patrimoni gastronòmic constitueix un dels indicadorsidentitaris més precisos de les col·lectivitats.Et convidem, doncs, a iniciar un viatge culinari per una terra tan
extraordinària com sovint oblidada.